به گزارش «اخبار خودرو»، پیش از این به بررسی اجمالی دلایلی پرداختیم که باعث شده است مالکان خودروهای ماک بهرغم فرسودگی بیش از حد این خودروها و سن بالای آنها، تمایلی به مشارکت در طرح نوسازی نداشته باشند؛ ماکهایی که درحالحاضر سهم بیش از 50 درصدی از ناوگان فرسوده را به خود اختصاص دادهاند، اما همچنان برای مالکان خود، بهترین مدل هستند و از نظر افرادی که سالها با این مدلها کار کردهاند، هیچ خودرو امروزی حریف ماکهای فرسوده نیست.
حتی گفته میشود برخی دارندگان خودروهای سنگین جدید به دنبال تعویض خودروهای خود با مدلهای 30 سال قدیمیتر شامل همین ماکها هستند. این افراد دلیل تصمیم خود را وزن زیاد، استهلاک بالا، گرانی قطعات و لوازم و ناتوانی عبور از مسیرهای سخت و کوهستانی در خودروهای جدید عنوان میکنند. به همین دلیل مالکان خودروهای فرسوده مانند ماک حاضر به تعویض آنها با مدلهای جدید حتی در نسخههای اروپایی نیستند و اظهار میکنند در صورت خرید مدلهای جدید، خودروهای به اصطلاح فرسوده را نگه خواهند داشت. دلیل دیگری که از دید این کاربران خودروهای سنگین، ماکها فرسوده و قدیمی را نسبت به مدلهای امروزی متمایز میکند، دسترسی آسان به قطعات و هزینههای پایین بازسازی این خودروهاست که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
هزینه نگهداری و تعمیر
در شرایطی که امکان نوسازی ناوگان سنگین در سالهای اخیر بهواسطه مشکلات ناشی از تحریمها به حداقل رسیده، هر از گاهی صحبتهایی بر سر بازسازی ناوگان فرسوده به میان آمده است که هزینه کمتری را به دولت، مالکان و حتی خودروسازان تحمیل میکند. ماکهای قدیمی نیز در این میان یکی از نامزدهای بازسازی هستند که به نظر میرسد هزینه بازسازی آنها بهمراتب کمتر از سایر مدلها باشد. یکی از مالکان چندین دستگاه از ماکهای قدیمی در خصوص مزایای این خودروها به روزنامه «دنیای خودرو» میگوید: «یک نمونه از ماکهای قدیمی که هیچ کدام از قطعات آن سالم نیست، در بازار داخلی با قیمتی حدود 300میلیون تومان معامله میشود. خریدار این خودرو با هزینه حدود 100 تا 150 میلیون تومان میتواند اتاق، موتور و گیربکس این خودرو را صفر تا صد تعمیر و تعویض کند و با 450میلیون تومان یک خودرو باکیفیت داشته باشد.» وی در این خصوص بیان میکند: «گرچه محصولات ماک، چندین دهه امکان ورود به کشور را نداشتهاند، اما با اینحال درصد بالایی از قطعات این خودروها در ایران بهسادگی یافت میشوند.» وی میافزاید: «قطعات و لوازم ماکهای قدیمی بهجز مواردی مانند سیلندر، سرسیلندر، میللنگ و برخی قطعات کلیدی درحالحاضر در ایران تولید میشوند و بهراحتی در دسترس مشتریان قرار دارند.»
ماک و قدرت یدککشی بار تا 400 تن
این مالک خودروهای فرسوده در ادامه به سایر مزایای ماکها در مقایسه با مدلهای امروزی اشاره میکند و میگوید: «ماکها تنها خودروهایی هستند که در سایتهای مختلف به کار میآیند و توانایی یدککشی بارهای فوق سنگین تا 400 تن را دارند و میتوانند جایگزین بوژیها باشند.» وی میافزاید: «خودروهای دیگر توانایی این انجام این کار را ندارند و همین موضوع باعث شده است ماکها حملونقل کشور را به دست گیرند.» وی همچنین مصرف سوخت پایین را از دیگر مزایای این خودروها میداند و اظهار میکند: «ماکهایی که در سال 1990 وارد ایران شدند، به ماکهای میکرویی معروف هستند. سوخت این خودروها به اندازهای کم است که در ترانزیت خطوط اروپایی مورد استفاده قرار میگیرد.» وی به وزن این خودروها نیز اشاره میکند و میافزاید: «این خودروها سبک هستند و با تریلی حدود 12 تن وزن دارند که این مزیت آنها را در مقایسه با مدلهای امروزی برتر نشان میدهد.»
تعویض اتاق ماک با 12میلیون تومان
وی همچنین درخصوص تعویض و بازسازی اتاق ماکها میگوید: «اتاق خودروهای ماک درحالحاضر در تبریز تولید میشود که با توجه به افزایش قیمتهای فعلی این اتاقها با قیمتی حدود 12میلیون تومان عرضه میشود. این در حالی است که حتی اتاق پیکان را هم نمیتوان با این قیمت تهیه کرد.» وی اظهار میکند: «البته باید به این موضوع توجه داشت که اتاق کامیونهای جدید، 150 تا 250 میلیون تومان قیمت دارند، درحالیکه اتاق این خودروها در دسترس نیست و بهسختی میتوان آنها را برای تعویض پیدا کرد.» وی بیان میکند: «اگر یک خودرو ماک تصادف شدیدی داشته باشد، هزینههای تعمیر آن در مقایسه با یک خودرو سواری کمتر خواهد بود!» وی در خصوص این هزینهها میگوید: «چنانچه هزینه سیمکشی، نقاشی و تعمیرات کلی را هم به اتاق اضافه کنیم، هزینه آن در کنار تعویض اتاق به 25 میلیون تومان میرسد.» وی عنوان میکند: «پیش از این کاپوت این خودروها را ایرانکاوه تولید میکرد و درحالحاضر در اصفهان تولید و با قیمت 4میلیون و 200هزار تومان عرضه میشود. البته این قیمتها پیش از افزایش نرخ دلار تنها 2میلیون تومان بود. تمام سیمکشی خودروهای ماک کمتر از 3میلیون تومان و لولهکشی ماک نیز کمتر از 2 میلیون تومان هزینه دارد.»
نصب موتور و گیربکس ماک روی خودروهای چینی
تمایل مالکان این خودروها به بازسازی در ازای مشارکت در طرحهای نوسازی شاید به کیفیت قطعات به کاررفته در ماکهای فرسوده نیز برمیگردد. این دارنده خودروهای ماک در این خصوص نیز میگوید: «برخی افراد خودروهای چینی را به دلیل قیمت ارزانتر آنها نسبت به مدلهای اروپایی، خریداری میکنند، اما موتور و گیربکس آنها را با ماکهای 40 سال قبل تعویض میکنند! موتور خودروهای چینی را هم برای زمان فروش نگهداری میکنند.» وی کیفیت بالای این خودروها را دلیل اصلی این اقدام میداند و اظهار میکند: «برخی مالکان نیز دیفرانسیل و ترمزبندی ماکهای قدیمی را روی خودروهای چینی و برخی مدلهای اروپایی به کار میگیرند، چرا که این قطعات امتحان خود را پس دادهاند.»